Tuomon geoblogi Takana 27 vuotta suomalaista kenttägeologiaa.

Johtajia ja päälliköitä

Hieman ennen GTK:n YT-neuvotteluita, uusi pääjohtaja oli palkannut talon hallintoon kaksi uutta johtajaa. Heillä oli/on pääroolit YT-prosessissa. Jo ennestään GTK pullistelee johtajia, johtavia tutkijoita ja päälliköitä. Ihmettelen TEMmiä, kun se siunaa oman hallinnonalansa valtion laitosten raskaan hallinnon. Kun väkeä aletaan vähentää, se kohdistuu AINA suorittavaan portaaseen. Yhden johtajan palkalla saisi 2-3 tutkimusassistenttia ja 1½-2 geologia tekemään sitä, mitä varten GTK:kin on olemassa. Saavatko veronmaksajat katetta ylläpitämälleen organisaatiolle?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toi tämänlaisen väen vähennystavan esiin vuosi pari sitten, mutta mikään ei ole muuttunut. Seminaareissa riittää edelleen akateemista yleisöä, mutta käytännön työt jäävät vähiin.

GTK:sta vähennettiin 90 ihmistä. Laskutapa oli se, että yksi poistettava työntekijä maksaa 60000 euroa vuodessa palkkakuluina. Minun hintani oli tuosta vähän yli puolet. 60000 euroa kertaa 90 ihmistä tekee 5.4 miljoonaa euroa. Kaipa tuo oli se tavoiteltava säästö? Nyt kun rahaa on säästetty, niin mitäpä sitten GTK tekee? Se lopettaa malminetsinnän ja kairauksen. Näytteenottoon ja muuhun maastotyöhön kykenevät ja haluavat ihmiset on pois potkittu.

GTK:ssa tehtiin strategian muutoksen nimissä myös organisaatiouudistus; ties kuinka mones muutaman vuoden sisään? 15 rivitutkijaa sai "ylennyksen" tulosyksiköiden vetäjiksi. Yhtä vielä haetaan. Näiden lisäksi on GTK:n organisaation johdossa vielä 8 varsinaista johtajaa, kukin omalla reviirillään ja vielä pääjohtaja. Noin 450 ihmisen virastoa johtaa 24 johtajaa ja tulosyksiköiden vetäjää. Luulisi riittävän? No eihän se riitäkään. Vielä on lukuisia johtavia tutkijoitakin.  Mikähän pörssiyhtiö kestäisi tällaista organisaatiota? Ja veronmaksajat maksaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat