Tuomon geoblogi Takana 27 vuotta suomalaista kenttägeologiaa.

Auttaisiko pari kultakaivosta?

Geologian tutkimuskeskus lopettaa malminetsinnän, koska se ei enää kuulu sen uuteen strategiaan. Sieltä potkitaan pois maastossa työskentelevä henkilöstö pl. geofysiikan mittamiehet. Onko kaikki Suomen maankamaran malmit jo löydetty ja hyödynnetty? Onko kallioperämme kartoitettu ja todettu, että mitään arvokasta siellä ei enää ole? Keitä jää työskentelemään GTK:een?

Hyviä kysymyksiä. Olen työskennellyt GTK:ssa noin 27 vuotta ja tehnyt maastotöitä lähes koko Suomen alueella  pääasiassa kallioperäkartoituksen parissa. Aloitin työurani maaperäpuolella turvetutkimuksissa 1989, mutta siirryin "kovalle puolelle" vuonna 1991 ja siitä lähtien aina vuoteen 2012 työskennellyt maastossa 3-6 kk joka kesä.

2013-2015 maastotöihin ei enää riittänyt määrärahaa. Se oli yllätys. Perusteena oli, että "pitää säästää". Kovasti ihmettelimme, että mihinkähän sitä säästetään, kun töitä vartenhan valtiomme määrärahoja myöntää.

Olen työurani aikana tehnyt tuhansia havaintoja Suomen kallioperästä. Työhöni kuului myös käytännön tiedonjakaminen uusille geologeille, kun olin kenttäopettajana kolmella Kallioperäkartoituksen jatkokurssilla. Siellä huomasi, miten tärkeää on tuoda käytännön työ alaa pitkään opiskelleelle nuorelle. Yliopistossa oppii teorian, mutta metsässä geologi oppii sen, että "The Truth is Out There"!

Uuteen strategiaan ei mahdu se, että mentäisiin maastoon etsimään "totuutta", vaan pelkästään bittien avulla yritetään saada uutta strategiaa eteenpäin. Tässä on se vika, että mitään uutta ei tule, ellei lähdetä metsään keräämään näytteitä ja tekemään havaintoja. Tämä koskee sekä maa- että kallioperätutkimusta. Vanhoja maa- ja kallioperäkarttoja ei edes pyritä päivittämään maastokäynneillä. Valtaosa kallioperäkartoista on tehty 50-70 luvuilla, jolloin käytössä ei ollut geofysiikkaa. Paljon arvokasta dataa on jäänyt huomaamatta, joka voitaisiin tänä päivänä saada esiin.

Kelpaisikos kultakaivos tai parikin Etelä-Suomen alueelle? Tiedän, että maankamaramme kätkee toistaiseksi 1-2 kultamalmia ja vieläpä Etelä-Suomessa. Niitä vaan ei  voi enää GTK:n toimesta etsiä. Siellä ei ole enää asiaa osaavia ihmisiä töissä - koska moinen ei kuulu enää GTK:n strategiaan. GTK tulee olemaan akateeminen keskustelukerho, joka tietää miten asiat tehdään teoriassa. Se pyrkii olemaan geoalan konsulttitoimisto, mutta se ei hinnoittelullaan pärjää markkinataloudessa. Mikä mahtaa olla GTK:n tuote/tuotteet, millä se yrittää saada ulkopuolista rahoitusta? Myytävien tuotteiden tekijät on juuri potkaistu ulos.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat